Fonts. De keuze is enorm en vaak bepalend voor de leesbaarheid en look & feel van uw website. U wilt immers dat uw creatieve ontwerp ook online tot zijn recht komt zonder lelijke afwijkingen of onleesbaarheid. De oplossing: Webfonts!

Aap, Noot, Mies

Een aantal jaren geleden was het niet mogelijk om online ieder willekeurig lettertype te gebruiken. Voor een juiste tekstvertoning was een installatie van het font op de computer vereist. Een alternatief was vaak een standaard web safe font, afbeelding of flash bestand wat zorgde voor een trage laadtijd en slecht geïndexeerde websites door zoekmachines.

Met de opkomst van de zogenaamde webfonts is hierin gelukkig verandering gekomen. Wanneer rekening wordt gehouden met een aantal basisrichtlijnen is de online integratie van het gewenste lettertype veelal perfect te realiseren zonder nadelige gevolgen voor laadsnelheid en indexering.

Huh, webfonts?

Webfonts zijn fonts die bestaan uit verschillende bestanden die geoptimaliseerd zijn voor browsers. Door deze combinatie van bestanden worden ze beter weergegeven online. De fonts worden ingeladen via de website waardoor meer typografische toepassingen mogelijk zijn.

5 tips om rekening mee te houden bij het kiezen van een webfont:

1. Kies leesbare fonts voor optimale resultaten
Sommige browsers hebben op kleinere tekstgroottes meer moeite met fonts met dunne lijntjes of schreven. Kies dan ook web safe fonts voor leestekst en custom fonts voor (grotere)kopjes.

2. Check font previews online
U ontwerpt websites, bekijk dan ook het effect van uw fontkeuze online

3. Gebruik niet te veel verschillende lettertypen of variaties.
Teveel fonts zorgen voor een langere laadtijd van de website. Daarnaast is elke font-variatie (regular, bold etc.) een apartg webfont.

4. Zorg voor een weblicentie
Veel leveranciers zien niet graag dat hun font zomaar gebruikt wordt op het web, zorg dan ook voor een officiële licentie. Een licentie kost veelal minder dan €100,-.

5. Houd rekening met kleine afwijkingen
De weergave van een font in verschillende browsers/systemen kan toch licht afwijken van elkaar. 

Waar vind ik webfonts?

Leuk die toepassing van webfonts! Maar waar vind ik deze en hoe pas ik deze toe in mijn ontwerp? Er zijn verschillende manieren om uw gekozen font als webfont te vinden. 

Google Fonts
Een mooie en voordelige keuze voor het aanschaffen of converteren van een lettertype is het gebruik van open source fonts die beschikbaar zijn via Google Fonts. 

Deze fonts zijn allemaal geoptimaliseerd voor gebruik op het web en zijn ook nog eens helemaal gratis beschikbaar. Voor gebruik tijdens het ontwerp zijn de lettertypes beschikbaar in otf of ttf. Daarnaast biedt Google de mogelijkheid om de web fonts van hun servers in te laden wat de laadtijd van de website ten goede komt. Aangezien het een gratis service is worden de meest gangbare lettertypes niet via Google Fonts aangeboden, hoewel er veel vergelijkbare alternatieven beschikbaar zijn. (http://www.google.com/fonts

Adobe Typekit
Typekit is een aanbieder van (meer gangbare) web fonts van verschillende leveranciers. Via een abonnement kunt u lettertypes gebruiken op het web. Een groot voordeel van deze dienst is dat de kwaliteit van de fonts goed bewaakt wordt wat de weergave in verschillende browsers ten goede komt. Daarnaast bieden ze veel web fonts aan van bekende en veelgebruikte lettertypes. (https://typekit.com

Directe leverancier
Voor veel lettertypes kan vaak direct via de maker van het font een webfont aangeschaft worden. Dit is natuurlijk de beste oplossing; De maker van het lettertype heeft de eindregie wat in de regel het beste resultaat oplevert. Daarnaast is de licentie voor gebruik op het web direct in orde. Op bijvoorbeeld www.fonts.com zijn veel webfonts terug te vinden.

Vuursteen & webfonts

Wij assisteren graag bij de integratie van uw gekozen font en bij het optimaliseren ervan voor verschillende browsers in de website. Het beste kunt u het gekozen font als webfont aan ons aanleveren zodat wij deze direct kunnen gebruiken voor een optimale leesbaarheid en Google indexering van de website! 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via info@vuursteen.nl of 076-5718770.

 

Deel dit artikel

Plaats een reactie