Is uw website mobielvriendelijk? Vanaf 21 april worden alle websites door Google hier namelijk op gecontroleerd. Voldoet uw website niet aan de eisen dan zal de website lager in de mobiele Google resultaten komen staan.

Controleer nu uw website.

Als u een website heeft die niet voldoet aan de eisen dan zijn er een aantal criteria waar Google op controleert. Alle websites die door Vuursteen worden gemaakt voldoen aan deze criteria. Displaywinkel is daar een goed voorbeeld van. Hieronder ziet u de resultaten van de oude en nieuwe website van Displaywinkel. De oude website komt zoals verwacht niet door de test, deze website was namelijk nog niet responsive. De punten waarop de oude site tekortschoot zijn:

  1. Tekst te klein om te lezen
  2. Links te dicht bij elkaar
  3. Viewport voor mobiel niet ingesteld
  4. Inhoud breder dan scherm

De betekenis van deze punten lichten we hieronder voor u uit; maar zoals u ziet zijn deze punten in de nieuwe site geoptimaliseerd.

Displaywinkel oude site  

 

Wat doet als uw website niet goed scoort?

Als uw een responsive website heeft laten maken bij Vuursteen dan hoeft zich geen zorgen te maken. Scoort uw website slecht dan is het aan te raden verder te lezen.

Viewport voor mobiel niet ingesteld

Als de viewport van een website niet ingesteld is dan kunnen browsers en Google niet weten of een website geschikt is voor meerdere apparaten.
Oplossing: De juiste viewport implementeren. Een viewport is het vlak waarin de website getoond wordt. U kunt zich voorstellen dat als de hele website in een mobiel scherm wordt getoond, dan is de zichtbare website veel te klein.

Tekst is te klein om te lezen

Omdat de viewport te klein is wordt de website in dat vlak geladen in de volledige breedte, daarom wordt de tekst ook kleiner getoond.
Oplossing: Voor meerdere apparaten de juiste tekst grootte instellen.

Links te dicht bij elkaar

Ook dit punt hangt samen met de viewport. Omdat de website uitgezoomd ingeladen wordt staan alle links dichter op elkaar en zijn de links te klein om aan te klikken.
Oplossing:  De knoppen en links zo groot maken dat ze gemakkelijk klikbaar zijn met uw vingers op alle mobiele apparaten.

Inhoud breder dan scherm

Als er een vaste breedte wordt ingesteld voor een website en die is breder dan Google verwacht dan zal deze buiten beeld vallen.
Oplossing: Breekpunten toevoegen voor alle gangbare formaten.
 

Buiten deze punten die Google verplicht stelt zijn er ook nog andere criteria waar rekening mee gehouden moet worden. Het is namelijk niet zo dat er alleen een viewport ingesteld wordt en uw site is direct mobielvriendelijk. Hier volgen nog een aantal optimalisatie punten die van belang zijn:

  • Laadsnelheid van uw mobiele pagina’s.
  • Niet afspeelbare inhoud zoals video, audio of flash elementen.
  • Plug-ins die niet ondersteund worden.

Laadsnelheid van uw mobiele pagina’s

Een website laad altijd snel via een vaste internetverbinding. Op mobiele apparaten is dat natuurlijk anders. Deze hebben vaak een beperkt dataverbruik en een tragere doorvoersnelheid. Hier wordt in het Beheerpaneel altijd rekening mee gehouden; elke afbeelding die u upload wordt geoptimaliseerd. Dit geldt ook voor alle Javascript en CSS die ingeladen moet worden, dit wordt aan de achterkant verkleind zodat de bezoekers niet zoveel data verbruiken.

Hosting is ook een belangrijke factor bij laadsnelheid. Door gebruik te maken van high-end servers van Domeinwinkel wordt een snelle laadtijd gegarandeerd, omdat de servers en het Beheerpaneel uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Dit kan u altijd zelf controleren door gebruik te maken van Google Pagespeed.

Niet afspeelbare inhoud

Als een pagina niet afspeelbare elementen bevat kan dit ook voor vertraging of een gebruiksonvriendelijke situatie zorgen. Dit zijn elementen zoals zoals video, audio of flash elementen. Deze elementen zijn vaak niet afspeelbaar door mobiele apparaten, behalve als deze gemaakt zijn in HTML5, dan wordt het wel ondersteund. 

Plug-ins

Soms is er voor bepaalde content een externe plug-in vereist. Dit wordt door Google ook bestraft, omdat deze plug-ins niet op mobiele apparaten ondersteund worden. Hierbij kunt u denken aan Quicktime video’s en Flash content.

Per 21 april controleert Google streng op de bovenstaande punten. Scoort u slecht en wilt u uw positie in de mobiele zoekresultaten behouden? Neem dan contact op met uw webdeveloper om te kijken naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Plaats een reactie